Извънредна кризисна среща на енергийните министри на държавите членки на Европейския съюз.

Целта на 27-те е обща европейска позиция в отговор на руското искане за плащане на газа в рубли. Единна ли остава Европа?

От момента, в който „Газпром“ спря доставките за България и Полша, един въпрос вълнува всички: кой е следващият? Спешно трябва да се гарантират нови интерконектори между държавите членки, в случай че и други се окажат в списъка за спрени доставки - това е акцентът в днешната среща.

Другият спешен за решаване въпрос: как да се отговори на ценовия шок заради енергийните източници и какви механизми за солидарност са възможни между страните членки.

„Тази среща е най-напред знак на солидарност с България и Полша. Единодушни сме, че ще продължим да плащаме газа в евро или в долари и няма да позволим да ни се налага едностранна промяна във вече сключени договори“, заяви Барбара Помпили, министър на енергетиката и околната среда на Франция.

„След като от 2 месеца се подготвяме, мога да кажа, че Германия не е срещу ембарго на руския петрол. Разбира се, ще бъде тежко, но сме готови да го понесем. Мисля обаче, че други страни имат по-голям проблем с това и мога да вляза в положението им“, каза Роберт Хабек, министър на икономиката и опазването на климата на Германия.

Завършило изказването на българския министър Александър Николов, от което става ясно, че е обща е солидарността за България. Потвърдено е, че до две седмици ще заработи кризисният център от София, който ще отговаря за електрическата инфраструктура за югоизточна Европа.

Не е тайна, че Европа готви до дни, ще е готова със следващия си шести пакет санкции, които ще се наложат на Русия, а в този пакет ще започне да се ограничава руският нефт. Това ще се случва на етапи до края на годината.

Не е тайна също, че Унгария можеше да наложи вето официално не по политическия, а по икономически причини и точно за да се избегне това вето, най-вероятно ще бъде предвидена клауза за изключение на държави членки, които преценят, че са много зависими от руския нефт. За момента се говори за Унгария и Словаки.