Министрите на енергетиката в Европейския съюз спешно сформираха работна група за оценка на ситуацията с доставките на природен газ. Първата среща на групата ще бъде в София още в четвъртък.

Спирането на доставките за България и Полша беше основен акцент на срещата на енергийните министри тази вечер. Двете страни отказват да преминат към разплащане в рубли. Според Брюксел исканата от Москва схема за разплащане е нарушение на санкциите срещу Русия заради агресията в Украйна.

„Тази среща е най-напред знак на солидарност с България и Полша. Единодушни сме, че ще продължим да плащаме газа в евро или в долари и няма да позволим да ни се налага едностранна промяна във вече сключени договори“, заяви Барбара Помпили, министър на енергетиката и околната среда на Франция.

Германия, която имаше най-силни резерви за ембарго и на доставките на петрол, вече променя позицията си.

„След като от два месеца се подготвяме, мога да кажа, че Германия не е срещу ембарго на руския петрол. Разбира се, ще бъде тежко, но сме готови да го понесем. Мисля обаче, че други страни имат по-голям проблем с това и мога да вляза в положението им“, заяви Роберт Хабек, министър на икономиката и опазването на климата на Германия.

До 27 април, когато Кремъл спря доставките на газ за Полша и България, Газпром доставяше около 40% от синьото гориво и 26% от петрола за страните от ЕС.