Лавина от заплахи срещу съдии в Плевен. Само за седмица срещу съдия Владислава Цариградска и колегите ѝ в града са подадени 51 писма със закани, съобщи за bTV председателят на окръжния съд.

Всички писма със заплахи идват на официалната поща на съда. В началото от един е-мейл. Сега – от два.

„Такива съобщения пристигат и след работно време, включително събота и неделя. Само днес сутринта ми докладваха за повече от 10 такива съобщения – съдържащи заплахи по отношение на съдия Владислава Цариградска“, обясни Весела Любомирова Сахатчиева.

Поне пет институции са уведомени за заплахите. Но отговор от полицията и прокуратурата все още няма.

„Призовавам съответните органи да извършат всичките действия, за да бъдат преустановени тези заплашителни съобщения, тъй като те безспорно оказват влияние върху нормалната работа на съдиите в нашия съд“, призова Весела Любомирова Сахатчиева.

Камарата на следователите призова в официално писмо всички власти и граждани да предоставят на прокуратурата данните за търговия с влияние в съдебната власт. Въпросът започва да се обсъжда от Международната асоциация на съдиите, както и от няколко прокурорски организации.

„Това, което те правят, е да отправят въпроси към български институции – защо не се реагира в определени ситуации, защо например в случая при данни още през 2020 г. за натиск срещу съдии наказателно производство е образувано едва 2023 г.“, попита риторично Атанас Атанасов от СГС.

Една от първите проверки на специалния прокурор за разследване на главния прокурор – Даниела Талева, беше за данни, свързващи Борислав Сарафов с аферата „Осемте джуджета“. Докъде е стигнало разследването засега не е ясно.

Специалният прокурор Даниела Талева не беше открита за коментар.