„По отношение на колегата Цариградска натискът е бил съпроводен и с организиране на медийна кампания срещу нея. Това значи, че атаките са били съчетани и че фактори, които са имали възможност за медийно влияние са били използвани в този случай. Даже колегата е с назначена охрана известно време“.

Това каза съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов.

По думите му върху съдебната система има неправомерно влияние, част от което идва и от политическата система.

„Използване на различни форми на натиск върху съдиите с определена цел – или да решат едно дело, или да не са активни. Сегашните събития много ми напомнят на събитията през 2015 г., когато се обсъждаше конституционната реформа, наречена тогава „исторически компромис“. Тогава наблюдавахме как в определен кръг от медии започна масирана кампания срещу активни членове на Съюза на съдиите, един от тях бях и аз. Имаше открити форми на сплашване на тогавашния председател на ВКС съдия Лозан Панов. Сега виждаме, че хора, които са били свързани с тези групи, всъщност са свързани с тогавашните опити за натиск“, допълни Атанасов.

По думите му данни за групите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото е имало, но не е било обръщано внимание.

„Те са станали ясни за институциите в началото на 2020 г., когато съдиите Владислава Цариградска от Районен съд-Луковит и Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд разказват на открито заседание за опити на членове на тази група да бъде упражняван натиск върху тях. След това се появяват разследванията на АКФ – първото за „Осемте джуджета“ и второто за групата за списък за контрол. Тогава пак не е имало действие от страна на институциите. Единственият логичен отговор е, защото тези лица са имали или съучастници, или покровители в тези институции и те били на много високо ниво“, коментира съдия Атанасов. 

По думите му единственият шанс съдебната система да се изчисти е парламентарната комисия.