„Ако има таван на надценката от 15%, някои видове хляб ще изчезнат. Това ще доведе до катастрофа“, каза Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

От първи юли трябва да влезе в сила поправката в закона, с която се въвежда таван от 15% на надценката за три вида от най-масовия хляб у нас - бял, Добруджа и типов.

Според Кукушева тази поправка ще изкриви конкуренцията и пазара.

„Това значи търговците да работят на загуба, те ще преустановят да предлагат този хляб и тогава този огромен потребителски актив няма да има откъде да си купи този хляб. Определение за бял, типов и Добруджа хляб има единствено и само по отношението на хлябовете, които са произведени по БДС. Те са по утвърден стандарт и имат дефиниция какво точно трябва да съдържат“, обясни тя.  

На въпрос каква е надценката в магазините сега, Кукушева заяви, че не може да каже, защото информацията е чувствителна и е свързана с конфиденциалност.

„Всеки търговец сключва договори с веригите и никой не може да каже колко е надценката в момента. Никой под никаква форма не обменя и не споделя нито с мен, нито с вас медиите, нито със свои конкуренти или свои потребители тази информация“, каза тя.