Главният прокурор не може да пречи на разследване срещу него. Това реши единодушно Конституционният съд с 12 гласа „за”. Тълкувателното дело беше по искане на Министерския съвет миналия декември.

Повод за него бяха приетите от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се предлага шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура да получи нов статут и правомощие да разследва главния прокурор и заместниците му. Той беше наречен от премиера Бойко Борисов „абсолютно независим прокурор“.

Проектът, който беше замразен до произнасянето на КС, предвижда той да бъде избиран с квалифицирано мнозинство от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за мандат от 7 години. Освен това с промени в НПК се изключва надзорът за законност над действията на този прокурор от страна на обвинител №1 и това накара много специалисти по наказателно право да коментират, че подобни изменения нарушават конституцията.

От тълкуването, дадено днес от КС, става ясно, че те не само са допустими, но и изключването на надзора за законност се извежда от действащата правна уредба.

Конституционният съд казва, че на теория всеки от прокуратурата може да разследва обвинител №1, но на практика това не може да се случи, обясняват магистрати.

"Към момента, ние виждаме желание това решение да послужи за политическа индулгенция за някакъв механизъм, който вече е създаден. Да се счете, че той е адекватен, защото КС е казал, че прокурор може да разследва главния прокурор. Нещо такова показва, може би, зависимостта на политическата класа от фигурата на главния прокурор, който и да е той. И нежеланието да се обърне внимание на един такъв съществен проблем", коментира Андрей Янкулов, бивш зам.-министър на правосъдието.   

Междувременно "Демократична България" подготвя и утре ще изпрати сигнал срещу обвинител №1 Иван Гешев до всички прокурори в страната. Това обяви съпредседателят на партията Христо Иванов в студиото на "Лице в лице".

Съдиите не са на едно мнение по друго дело - искането на президента КС да обяви за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с въвеждането на извънредна епидемична обстановка. Особено мнение имат трима.

Предстои следващата седмица Съдът да се произнесе и за имунитета на президента.