„Рокадите в кабинета няма да успокоят протестиращите. Смениха едни хора на Пеевски с други хора на Пеевски“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в „Лице в лице“.

"Новите министри са хора на Пеевски"

Иванов коментира всички нови министри в правителството на Бойко Борисов. По неговите думи новият вътрешен министър, който досега беше шеф на „Националната полиция“ - гл. ком. Христо Терзийски, „по собствените му признания лично е ръководил операцията в „Росенец“ по време на протеста с масовото ходене на плаж и е искал да предизвика „целенасочена провокация“ и конфронтация между протестиращите и симпатизантите на ДПС, които са били там, по желание на Пеевски.

Лъчезар Борисов, който замени Емил Караниколов като министър на икономиката, е шеф на Надзорния съвет на ББР и като такъв е участвал в отпускането на 75 милиона на колекторска фирма. „Този слуга на Пеевски сега стана титуляр на министерството“, заяви Иванов.

Новият здравен министър Костадин Ангелов бе определен от Иванов като „блюдолизец на Пеевски“ заради интервю, в което хвали депутатът от ДПС като дарител „с нашите пари“.

Правителствените промени показват все по-голямата зависимост на Борисов от Пеевски и „сараите“, „неговата кариера приключи“. Той се надява да остане един почтен председател на партията си като своя приятел, въпросът е дали неговите приятели ще му го позволят и дали Гешев ще се опита да се изкупи, като покаже Борисов с белезници, смята Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според съпредседателя на „Демократична България“  Борисов „се държи за стола“, замо за да осигури програмирането на краденето на новите пари от ЕС.

"Има основания за дисциплинарна проверка на дейността на Иван Гешев като главен прокурор"

"Търсим някой в тази държава с елементарен гръбнак", който да разследва Иван Гешев, заяви Иванов и каза, че ще разпрати своя сигнал до всички прокурори в страната, за да види дали има някой, който е "окрилен от решението на Конституционния съд", ще посмее да го направи.

"Гешев е една от централните причини за цялата политическа нестабилност, която се случва в България", смята Иванов, според когото "този човек не може да бъде прокурор в една правова държава".

Според Иванов има достатъчно основания за дисциплинарна проверка срещу главния прокурор Иван Гешев, който е нарушил многократно етичния кодекс и презумцията за невинност.

"Ние подадохме такова искане чрез премиера с аргументи, изложени на 14 страници", заяви Иванов, който отбеляза, че в правомощията на правосъдния министър е да инициира такава проверка, но това не е станало.

Иванов коментира и зрелищните арести извършени от прокуратурата, давайки пример със задържането на бившия екоминистър Нено Димов, което е било унизително.

"Нено Димов е просто една пионка. Това не е истински министър. Ако не си от ГЕРБ и ако не си особено приближен на Сараите, ти в България не си министър, ти си просто един "бушон", заяви съпредседателят на „Демократична България“.

"Проблемът с Борисов и проблемът с Гешев е, че те са едни публични слуги на скритата власт в България, която в момента се олицетворява от Пеевски, Доган, от Сараите. Това изкара хората, това е червената нишка, която тръгва от Росенец и води до днешните оставки", каза Христо Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България“ е категоричен, че няма никакви амбиции към поста на главен прокурор, както е казал премиерът Борисов.

"Моята битка е като български гражданин и патриот е за това в България да има право и закон за всички. Сигурен съм, че г-н Борисов го е страх човек с такива нагласи да стане главен прокурор, но не – аз нямам намерение да ставам главен прокурор. В една демократична система като българската, политици не бива да стават прокурори и главни прокурори не бива да стават политикани, както това се случва с Гешев пред очите ни. Има достатъчно професионалисти в прокуратурата, които могат с достойнство да изпълняват този пост", заяви Иванов.