10 са новите установени случаи на коронавирус у нас, регистрирани в ходя на деня. Традиционно по-голямата част от тях са от София. Така общият брой заразени до този момент в страната става 894 души. От тях близо 260 са на болнично лечение.  69 пък са медицинските лица с COVID-19.

Извън столицата най-големият брой заразени лекари е във видинската болница. Там има недостиг на медици, на медицински сестри, на санитари. В болницата имат само един инфекционист. Налага се дерматолози и очни лекари да влязат в битката с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди броени дни болницата обяви, че търси да наеме хора, които да се грижат за пациентите с коронавирус. Засега желаещи няма. А пациентите се увеличават.

Снимка: btvnovinite.bg

Ето защо, на първа линия в борбата с вируса, се включва очния лекар на болницата – доктор Борислав Милчев. Няма избор, казва той, защото мисията му е да спасява.

„Ситуацията е извънредна. Не се предполага офталмолог да е в инфекциозно отделение. И пожелавам на нито един от моите колеги по специалност да не му се случи това нещо да го вършат. Но в този случай и ситуация, всеки човек трябва да вземе решение и да направи всичко това, на което е способен, за да доведе нещата до успех!“, казва д-р Милчев.

Заради недостига на лекари в момента само 4 екипа се грижат за заразените – във всеки един от тях има само по 1 лекар. Също от различни специалности.

Снимка: btvnovinite.bg

„Доктор Николов, който е хирург, доктор Мирчев, който е уши-нос-гърло и д-р Стоянова, която е дерматолог!!!Идеята е, че тук не бива много, много да се мисли, това можем да направим и се надявам това, което правим, в крайна сметка да ни доведе до успех“, казва д-р Милчев.

Д-р Милчев е очен лекар от 26 години. И казва, че никога не е виждал това, което сега е пред очите му.

„Това, което аз виждам, особено в тежките случаи е, че една пневмония, с която дори и аз като офталмолог бих се справил, сега протича изключително тежко, настъпателно и без ясен изход!“, разказва офталмологът

Снимка: btvnovinite.bg

Ето защо отправя този апел към всички ни:

„Не разчитайте, че Вашето ЕГН е вашият щит срещу това заболяване. Това бих посъветвал всички – не подценявайте ситуацията“, казва д-р Милчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Този понеделник д-р Милчев отново ще бъде на фронта. Отново в 12-часова смяна.  И отново с надежда, че накрая всичко ще бъде наред.

„В момента проблемът там стои най-остро! Най-опасното нещо, което се случва в такава ситуация, е изчерпване на медицинските ресурси. Липса на медицински персонал!“, заяви д-р Мутафчийски за болницата във Видин.

Иначе тази неделя от щаба припомниха, че от следващата седмица се възобновяват имунизациите, женските консултации и плановите операции. Те обаче няма да се случват всеки ден, а в точно определени дни, за да няма смесване на потоците от пациенти. Свижданията на този етап няма да бъдат възобновени.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19