От направените до момента заявки към днешна дата не виждам възможност за редовно правителство, но нека да видим какво ще се случи с първия мандат. Това каза в предаването „Лице в лице“ Кристиан Вигенин

Конституцията е предвидила достатъчно стъпки, за да има обединение на политическите сили около някаква платформа, допълни той. 

„Ние не приемаме идеята в такава сложна ситуация партийните лидери и партиите да се скрият зад експерти. Важно е да има правителство, подкрепено от парламент, защото има много важни решения да се вземат“, каза Вигенин. 

Той припомни позицията на БСП, че няма да участват в правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. 

„Ще водим разговори, но не по начина по който ги предлага ГЕРБ, защото тази работна група не е насочена към БСП, а към някой друг. Ще поставим нашите виждания за това какво трябва да свърши такова правителство, основните политики – здравеопазване, образование, икономическа политика, социални цели“, допълни Вигенин. 

По думите му въпросът за лидера в БСП да бъде оставен леко встрани: 

„Защото проблемът на БСП е най-лесно да се представи като проблем на лидера, но не е така. Мандатът на лидера рано или късно ще приключи, фокусираме се върху същностните лица“.

Вигенин каза, че няма да участват в коалиция, която би подкрепила Украйна с оръжие. 

Според него тези, които пращат оръжия на Украйна, са част от конфликта непряко, а България не трябва да се замесва по никакъв начин във военния конфликт. 

„От това, което предстои в следващите седмици, ако е евроатлантическа коалицията, която би се формирала, ние можем да участваме, но ако това ще е коалиция на войната, ние няма да участваме“, отбеляза Вигенин. 

По думите му в ситуация като тази със замесване името на България във взрива на Кримския мост трябва да сме изключително внимателни и бързи в реакциите си, „защото ние имаме своите притеснения в усложняващата се международна обстановка“.

Гледайте целия разговор във видеото.