Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност.

Безспорно е установено, че камионът, за който Кремъл твърди, че е причинил взрива на Кримския мост, никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут. Това съобщиха от Министерския съвет.

Правителството на Република България няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност, допълват от Министерския съвет.

Хронология

Според твърденията на руски медии взривеният на 8 октомври 2022 г. камион е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските служби установи също, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит.

По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия.

От проверката става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион.

Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата.

Реакциите

bTV отправи въпрос и към Европейската комисия за намесването на България в хипотези на руското разследване за експлозията.

"Нищо, което излиза от Русия, по този случай не е достоверно. Внимателно взехме под внимание и казаното от българския премиер днес. Така че, нямаме никакви причини да коментираме спекулации", обяви Питър Стано, говорител на ЕК

Външното ни министерство засега запазва мълчание по случая.