БСП няма да участва в разговори с контактната група, предложена от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на Корнелия Нинова след близо 7 часа Национален съвет на партията.

Няма да участваме и няма да се явим на такива разговори, каза тя.

"Отговорността за съставяне на правителството е на ГЕРБ и на партиите, които свалиха нашето правителство", отбеляза Нинова.

Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС и на „Възраждане“, отбеляза Нинова. 

Тя допълни, че са избрали преговорен екип за другите мандати, когато дойде време за разговори. По думите й, основа за разговори ще бъдат спешни въпроси – средносрочни, дългосрочни и принципни позиции на партията от години.

Спешните, които трябва да влязат в бюджета за 2023 г. са:

  • Таван на цени на ток, парно, газ, и вода;
  • Необлагаем минимум, който да е прагът на бедност;
  • Безплатни лекарства за деца и възрастни и безплат учеблници за ученици до 12 клас;
  • Преизчисляване на пенсии;
  • Минимална заплата 50% от средната;
  • Определение за енергийно бедни и подкрепа за тези семейства през зимата и компенсации за икономиката за повишаващите се цени на енергоносителите;
  • Безусловна битка с модела ГЕРБ на задкулисието, на обръчите от фирми и кражби от българския народ.

По отношение на средносрочните и дългосрочните политики – сега най-важно е преминаването през тежката зима, но България от години е изправена пред сериозни предизвикателства, каза още Нинова.

Лидерът на БСП посочи три теми, по които ще се търси съгласие – демографската катастрофа, здравеопазване и образование. Партията предлага и конкретни решения. За здравеопазването – в нашия редовен кабинет не се случи нищо съществено и ние си го отчитаме като пропуск, отбеляза Корнелия Нинова

Тя припомни и други позиции на партията:

  • Ненамеса във войната – решаване на конфликта по дипломатически път;
  • Износ на оръжие – не;
  • Покупка, лизинг или наем на нови самолети – не;

Целта на всички тези мерки, които ще отстояваме, е стабилна икономика, силна социална политика, преодоляване на кризата през предстоящите зимни месеци, заяви Корнелия Нинова.

Конгрес на партията ще се проведе на 11 и 12 февруари, стана ясно на брифинга на БСП.

„Той ще даде нов хоризонт с много сериозни решения, не просто формално свикване на едно заседание. Трябва да го подготвим по следния начин – подготовка за нова, модерна програма на модерна лява партия – дотогава дискусии, разговори на всички структури в партията и чуване на всички мнения в партията. Следващото – сериозна организационна реформа, което означава и промяна в устава. Третото решение – създадохме работна група, която да води разговори с други леви партии и сдружения и да търси единение в лявото“, обясни Корнелия Нинова

Тя отказа да коментира въпроса виждала ли е проекта на Конституция на Румен Радев и вярно ли е, че в него се предлага президентска република.