БСП се събира на Национален съвет за първи път след изборите. Социалистите трябва да отчетат представянето си на вота. 

Преди дни вътрешната опозиция внесе 70 подписа с искане за спешно свикване на конгрес, на който да бъде поставен лидерският въпрос в БСП. Поводът е петото място на партията на изборите. 

В същия момент лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че по сигнал на Кирил Добрев тя и организационен секретар Борислав Гуцанов са викнати на разпит в прокуратурата. Нинова бе категорична, че няма да отиде в държавното обвинение се очаква прокурори да влязат на “Позитано” 20.

Преди час контролната комисия на БСП взе решение, че Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да участват в Националния съвет. Решението е взето със 17 гласа “за” и 2 “въздържали се”. 

В сигнала до прокуратурата Добрев твърди, че не е допуснат до заседание на Националния съвет. Пред bTV той все пак отбеляза, че е бил допуснат, но не е успял да гласува. 

“БСП ще остане моята партия, но това ръководство, което се е барикадирало горе и скоро ще мине на суха храна и вода, която ще му спускат през прозорците направи така, че да не можем да участваме в работата на БСП. Аз имам емоция и съм четвърто поколение социалист, и когато някой ме изгони ме изгони от храма няма да оставя нещата така”, каза Кирил Добрев. 

Последва светкавичен отговор от ръководството. С реторичен въпрос - щеше ли да е такъв резултатът на БСП, ако някой не ронеше авторитета й непрекъснато?

“За жалост в момента берем плодовете от дългогодишната работа на Кирил Добрев като организационен секретар. За тези 33 години сме имали тежки моменти, но никой не си е позволявал да праща прокуратура на “Позитано” 20. Ако се качим на третия етаж има зала, която е кръстена на баща му. Той дали би се гордял с подобни действия на сина си?”, каза Борислав Гуцанов.

“Ключът е в обединението, а не в разединението”, допълни Гуцанов.