Нека партиите, които свалиха предишното правителство, да поемат отговорност сега. Това каза в предаването „120 минути“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя призова ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ да направят правителство.

„Първа сила са, свалиха работещо правителство – да поемат отговорността и да направят те сега“, каза лидерът на БСП и добави, че по време на гласуването на вота на недоверие трите партии са имали общи аргументи и сега би трябвало да намерят изход от ситуацията. 

По думите й трябва да има спокойствие, разум, разговори извън партиите ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, и опит да се състави редовно правителство.

„Виждам, че се говори да надмогнем егото си – не става въпрос за его, а за принципни, ценностни различия. Не може този модел, който 12 години ограбва България с по 10 млрд. лева – изведнъж всичко това да бъде забравено - обръчите от фирми, нагласените обществени поръчки, чудесата, които видяхме в министерството, докато управлявахме и всичко това да бъде забравено, да кажем ние вървим напред“, допълни Нинова. 

Във връзка с намаляващия резултат на БСП Нинова каза, че на Националния съвет вчера близо 7 часа са обсъждали на какво се дължи това и най-вече какви мерки да предприемат.

„Чухме всички гласове, видяхме причините, набелязахме мерките – да започнем една съществена организационна реформа чрез промени в устава, една нова програма с модерно ляво. Набелязахме редица мерки, които започваме от утре да организираме, за да станат факт“, обясни Нинова.

Кирил Добрев водеше така наречената вътрешна опозиция на пленума, не приемам техните оценки за обективни, защото те не искат промяна, искат реванш. Това е клиентелата в БСП, от която се освободихме преди години, каза още тя.

Продължаваме промяната“ взеха някои от нашите послания – социалните. Онзи ден виждам, че обявяват намеренията си в парламента като програма, която е абсолютно идентична с нашата. Неща, които преди не приемаха, сега ги виждам разписани като парламентарни намерения. Това значи, че може би са преосмислили. Ние говорим за таван на цените от април месец – на газ, парно, вода и ток“, отбеляза Корнелия Нинова.

Тя допълни, че им е отнело месеци да убеждават колегите си от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, че това е разумно и че рано или късно ще се стигне до таван на цените.

„Те бяха против – не било пазарно, било остаряло. Едва сега - когато половин Европа мина на таван на цените, виждам, че са го разписали. Друго, за което се борихме – да има понятие енергийна бедност – видях го разписано. Озадачена съм, че изключват безплатните учебници и лекарства, защото се бяхме договорили за това. Преписана е програмата на БСП, приели са аргументи, които излагахме още преди 4-5 месеца, припознали са ги и са ги приели за свои, защото докато ги убеждавахме в правителството, те не се съгласяваха", заяви Нинова. 

По думите й, досега това е реакция на леви, десни и на центристи заради кризата:

"Ситуационна реакция – да помогнеш на хората или да си спасиш имиджа, рейтинга, докато при БСП това е същността й, това не е реакция заради кризата, а идеология, заложена в самото съществуване на БСП", заяви лидерът на БСП

БСП е против изпращането на военно-техническа помощ за Украйна, потвърди Нинова.

„Ние продължаваме да стоим на позиция, че това значи въвличане на България във войната. Това, че ми се лепна, че сме изнасяли оръжие за Украйна, беше абсолютна лъжа. Благодарение на това, че бяхме в правителството – не се изнесе оръжие за Украйна“, допълни Нинова.

„Ние изразяваме позицията на хората, които са ни избрали. Те знаят много добре, тези които са гласували за нас, защо са гласували. Ще се съобразим с тяхната воля, а не с волята на други политически партии“, каза още тя.

Каквото реши президентът, това ще бъде, това е негово конституционно право, отговори лидерът на БСП на въпроса дали ще получат третия мандат с оглед настоящите отношения с президента.

Попитана ще подкрепят ли кабинет с мандатоносител Стефан Янев, Корнелия Нинова припомни, че Националният съвет вчера е решил, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

„Ако се даде на някои от другите колеги и партии – и ни поканят на разговори – ще отидем на разговори“, допълни Нинова.