Кристалина Георгиева е новият кандидат на България за генерален секретар на ООН, стана ясно на заседанието на Министерския съвет.

Аргументът за свалянето на доверието от Бокова е неблагоприятното последно гласуване в ООН, на което тя зае едва шесто място – най-слабият ѝ резултат до момента. В предишните гласувания тя на два пъти остана на второ място и на два пъти – на пето.

„Положихме огромни усилия, знаете това е изключително сложна процедура. Г-жа Бокова също положи много усилия. Аз дадох пример, когато г-жа Румяна Желева като външен министър кандидатства за еврокомисар и на първото негативно представяне я оттеглих. Миналия път дадохме последен шанс – да видим още веднъж какви ще са резултатите.

Резултатът е едно място надолу – изпреварват ни кандидати на доста държави, вкл. и жени. А според негласните уговорки е хубаво следващият председател на ООН да бъде жена от Източна Европа. Считаме, че това (Кристалина Георгиева – б.ред.) ще е по-успешна кандидатура”, каза премиерът Борисов.

„Имайки предвид проведените вече индикативни гласувания в ООН, даващи представа за шансовете на отделните кандидати, които към момента се състезават за поста на генерален секретар на ООН, виждаме ясно каква е тенденцията. (…) След проведени консултации става ясно, че българското правителство трябва да подходи отговорно и да даде възможност на кандидата, който по наша оценка има сериозни шансове да даде повече сила на източноевропейската група да има своя генерален секретар на ООН”, заяви на правителственото заседание външният министър Даниел Митов.  

След смяната очаквам вълна от компромати срещу нас, каза пък премиерът Борисов. 

В средата на месеца той заяви, че Ирина Бокова ще се ползва с подкрепата на правителството до 26 септември, когато трябваше да се проведе петото изслушване на кандидатите за генерален секретар на ООН. Условието на премиера беше Бокова да се класира на първо или на второ място.

От седмици в българските медии се появиха информации, че кабинетът възнамерява да смени Бокова с Георгиева.

Тези спекулации предизвикаха и международен скандал. Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Москва е против подобна смяна, извършена под натиска на чужда държава, визирайки Германия.

Берлин пък заяви, че информацията за евентуален натиск на Германия не отговаря на истината.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната за кандидат за генерален секретар на ООН на 11 февруари 2016 г.

За да бъде избран един кандидат за поста, той трябва да събере 9 гласа „за”, включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание за утвърждаване.

На 5 октомври започва т.нар. „гласуване с цветни бюлетини”.

Петте постоянни държави членки на Съвета за сигурност (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай) имат червени бюлетини, останалите 10 непостоянни членки на съвета гласуват с бели.

Като фаворит за нов генерален секретар към настоящия момент се очертава бившият португалски премиер Анотниу Гутериш.

Как ще се отрази смяната на кандидата ни за генерален секретар на ООН?