„Държавните органи у нас взеха решение за провеждане на изборите със съответни устройства – машини, така че да се елиминира криминалният вот. Трябва да си припомним оценката, че през 2021 година успешно сме се противопоставили на купуването и продаването на гласове“.

Това обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на отчета на ръководството на МВР.

Според него криминалният вот се е превърнал в практика на партиите ГЕРБ и ДПС.

Строежът на пътища

Той коментира и разследването около източените средства за строежа на АМ „Хемус“:

„Разследването в момента е много напреднало по този въпрос. Надявам се публично известно да стане у кого са попаднали средствата. Те се управляват от частни субекти – фирми. Със средствата са купени луксозни имоти и са изградени вилни селища“.

"Обществото трябва да разбере дали средствата ще останат подарени на тези фирми", добави Рашков.

Охраната на границата

Министърът в оставка подчерта, че охранителното съоръжение на границата с Турция се е нуждаело от спешен ремонт, който е бил извършен.

"Народното събрание отдели 5 млн. лева, с които, заедно с Министерството на отбраната, започнахме ремонта на оградата по границата с Турция. Похарчихме два пъти по-малко пари, отколкото са били нужни за закупуването на къщата в Барселона“, допълни Рашков.

„Осигурихме истинска охрана на държавната граница в този периметър. Мигрантски натиск има, но минимален брой мигранти са проникнали. Искам дебело да подчертая, че основната тежест на бежанците от Украйна пое Министерството на вътрешните работи. Изградихме пунктове на северната граница, за да може да организираме дейността. Отделихме места в нашите почивни бази за настаняване на бежанците“.

Реформата в МВР

Рашков допълни, че увеличението на възнагражденията на служителите в МВР по време на мандата му е 20%, а с актуализацията на бюджета са е осигурено 100% увеличение на средствата за облекло.

„Такова увеличение не е имало и по време на управлението на онзи политически ръководител, завършил гимназията в Банкя“, посочи министърът.

МВР извърши структурни промени, с които администрацията да бъде свита, а броят на полицаите на терен да бъде увеличен. Пожарната ще бъде извадена от министерството и обособена в самостоятелна агенция.

Законът за движение по пътищата

Министерството е предложило да се ограничи скоростта за движение по пътищата, имайки предвид и качеството на инфраструктурата.

„Всеки трети водач на моторно превозно средство е повлиян от алкохол, наркотици, няма книжка или управлява нерегистрирано средство“, допълни Рашков.

Повечето нарушение на Закона за движението по пътищата министърът обясни с „обявяването на началото на война“ и зачестилите проверки.

До този момент не е установен чадър от страна на МВР над Георги Семерджиев, причинил катастрофата на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени. Вътрешната проверка продължава.