Електронното обучение да продължи след края на извънредната ситуация, като се прилага по време на грипните ваканции. Това предложи образователният министър Красимир Вълчев.

По думите му обучението в електронна среда е неизменна част от бъдещето, но в никакъв случай не може да замести присъствието на ученика в клас. 

Това ще се случи с промени в Закона за предучилищно и училищно образование. И още – цел пред МОН е до 2027-2028 основните образователни ресурси на учениците да бъдат електронни.

Онлайн обучението обаче, оказва се, поражда дискусии не само сред властта, но и сред учениците. Те зададоха въпроса защо отварят вратите на търговските центрове, като този в който се намирам, а училищата – не.

"Аз направих проверка събота и неделя за подготовката и след това какви са посещенията. Моловете не са толкова пълни, нека запазим още един фактор, който може да доведе до разширяване на епидемията, това е правилното решение", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето предлага обучението в училище да бъде наполовина в клас и наполовина дистанционно. Според нея това ще е полезно за гимназистите и децата с дарби и ще увеличи посещаемостта. 

Просветният министър Красимир Вълчев заяви пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, че за децата от първи до трети клас, както и за по-големите, ще има занимания по интереси през лятото. Обсъжда се това да се случи  в открити класни стаи. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!