България не възнамерява да плаща неустойка на американската централа "Контур Глобал - Марица Изток – 3", след като обяви, че планира да спре изкупуването на ток оттам. Това обяви пред bTV, вицепремиерът Томислав Дончев.

Двете "Марици" имат договори с държавата за изкупуване на ток на фиксирани цени, които понякога се оказваха значително над борсовите.

Снимка: btvnovinite.bg

"Марица Изток – 1" и 3 са замислени като заместители на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", които България спря преди влизането в Евросъюза. Токът им се изкупува от държавата, за да се гарантира възстановяване на инвестициите.

Снимка: btvnovinite.bg

"Мнението на адвокатите и финансистите е, че централата си е избила инвестицията и няма основания за неустойка”, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Договорите са сключени през 2001.
През 2014-та енергийният регулатор уведомява ЕК, че изкупуването на тока от двата ТЕЦ-а е неправомерна държавна помощ.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2015-та се договаря частично намаление на цените.
По документ токът от „Контур-Глобал” трябва да бъде изкупуван до 2021 г., а от AES  и до 2026 г.

Според икономисти, стои въпросът защо точно сега държавата тръгва да разваля договорите. След като за казуса се говори от години. Двете централи са от значение за енергетиката на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

„Без тях управлението на електроенергийната система става твърде сложно. Осигуряват работа на много хора, допълнително на фирми които са свързани с тях и допълнително те са един от най-големите потребители на въглища от мини "Марица Изток". Трябваше правителството досега да е измислило варианти тези централи да продължат да работят”, смята Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Според Стайков дори да се стигне до взаимно разбиране за прекратяване на договорите, това ще отнеме месеци, дори години.