Американските ТЕЦ-ове край Стара Загора ще свалят цената на електроенергията, която произвеждат, научи bTV. Тя е част от микса, който формира крайната цена на тока за потребителите.

Утре в присъствието на премиера Бойко Борисов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще бъдат подписани споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“.

Документите ще бъдат подписани от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, Иван Цанков, главен търговски директор на ЕЙ И ЕС България и Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“. Ще присъства и Хулиан Небреда, президент на бизнес звено Европа на ЕЙ И ЕС.

Според източници на bTV, запознати с преговорите, споразумението няма да се отрази на крайната цена на тока, но ще облекчи дефицита, натрупан в енергийната система.

Още в края на февруари министър Петкова обяви, че е подписан меморандум за разбирателство с двете централи. Тогава тя каза, че това е било първото нещо, към което е пристъпило министерството като спешни и краткосрочни действия.