Правителството даде мандат на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и на енергийния министър Теменужка Петкова да водят преговори с „Контур Глобал” с цел прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Договорът е сключен на 13 юни 2001 г. между „Националната електрическа компания“ ЕАД и „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД, отбелязват от МС.

През годините политици многократно са атакували сделките с американски компании за двата теца в Старозагорско. Мотивът – високата изкупна цена на произведената от централите електроенергия. От компаниите, които управляват „Матица-изток 1” и „Марица-изток 3” на свой ред оправдават цената с мащабните инвестиции, направени в мощностите.

През април 2015 г. беше постигнато споразумение за намаляване на изкупната цена от централите, като това беше обвързано с погасяване на задълженията на НЕК към тях.

Скоро след това, обаче, работодателски организации призоваха държавата директно да си върне ТЕЦ „Марица-изток” 1 и 3 заради скъпия ток за бизнеса. В КРИБ се стигна и до конфликт между Кирил Домусчиев и Иво Прокопиев, след като последният заяви, че цялото говорене за национализация на централите всъщност е обвързано с интерес на турски инвеститор към тях.

Недоволството на работодателите от цените на тока не стихна, като и през следващите години не липсваха заплахи за протести и коментари, че централите (подобно на ВЕИ мощностите и когенерациите на някои топлофикации) се ползват с непазарно високи цени, които после се плащат от домакинствата и фирмите.

През април т.г. председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов (ГЕРБ) обяви, че договорите с работещите на въглища американски тецове ще бъдат прекратени. "Не мисля, че ще се стигне до арбитражен съд, но дори и това да стане, държавата вече е натрупала достатъчно опит и ще можем да защитим нашите интереси", категоричен беше Николов.

Европейската комисия е образувала производство в Главна дирекция „Конкуренция“ на основание на подадена жалба от Комисията за енергийно и водно регулиране, в която се посочва, че договорът за изкупуване на електрическа енергия представлява несъвместима държавна помощ. Целта – да не се плащат големи неустойки на американската компания.