Предписването и отпускането на лекарства, които се плащат от НЗОК от днес ще става само с електронни рецепти.

Лекарствата, които ще се изписват с т.нар. бяла рецепта и се заплащат пряко от пациента, ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта.

По този начин ще се обезпечат възможностите за предписване на лекарствени продукти от съответните медицински специалисти, независимо дали същите притежават внедрен специализиран медицински софтуер.

 Рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 1 юли.

Албена Ценева е сред многото хора, за които електронната рецепта е улеснение.

„Доволна съм, защото не е нужно всеки месец да ходиш при личния лекар“, каза тя.

Но, разбира се, посещението при лекар остава задължително.

„Електронната рецепта е улеснение за пациента и за неговите близки, ако той няма възможност да си я получи, да вземе лекарствата си независимо къде се намира“, обясни председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

Фармацевтите са готови за електронни рецепти по Здравна каса.

Снимка: bTV

„Необходимо е ЕГН, дата на издаване и автоматично се зарежда цялата рецепта. Ние я потвърждаваме, теглим я от сървъра и много бързо и удобно се изпълнява“, допълни магистър-фармацевтът Светлозар Шоков.

Хартиени рецепти, издадени до вчера включително, важат в срока на тяхната давност.

„Тримесечните рецепти също ще бъдат изпълнявани по стария ред, докато са валидни“, обясни главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Според Министерството на здравеопазването забавянето на преминаването на рецептурните книжки изцяло в електронен вариант не е по вина на ведомството.

„Поставили сме условие на „Информационно обслужване“ до 1 юли да са готови. Извинявам се на гражданите за забавянето, глупаво е да има електронни рецепти и хартиени книжки“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

А лекарствата на свободна практика на бяла рецепта могат да останат и на хартия, и електронно.