„Законопроектът за чуждестранните агенти, внесен от „Възраждане“, е почти едно към едно преписан от американския закон за регистрация на чуждите агенти“. Това заяви пред журналисти в Народното събрание лидерът на партията Костадин Костадинов.

По думите му американският закон работи изключително добре.

„Законът не предвижда санкции, а публичност и прозрачност, същото е и в България. Лъжа е, че законът е преписан от руския закон“, посочи Костадинов, цитиран от БТА.

„Законът предвижда санкции само в случай, че не бъде спазван. Няма санкции за тези, които ще бъдат чужди агенти или ще получават финансиране. Има санкции, ако те не го обявят или това, което правят те, не бъде обявено“, допълни той.

По думите му в закона изрично е записано, че всички помощи, които се получават за лечение, не влизат в категоризацията „чужд агент“. Търговските сделки също са изключени от обхвата на закона.

Рекламите са търговска сделка, обясни Костадинов и добави, че стипендиите не са обект на закона.

Лидерът на „Възраждане“ призова всеки, който говори по темата, първо да отвори и прочете закона.

Попитан за коментара на Бойко Борисов, че естествените партньори на ГЕРБ са „тези, които бяхме в „сглобката“, плюс БСП и ИТН.“, Костадин Костадинов отговори:

 

„Аз нямам нищо против да вземем ГЕРБ като патерица след изборите. Ако той (Бойко Борисов – бел.ред.) не иска, ще питаме неговите депутати. Гледам, че в партията му има хора, склонни да правят колаборации с Пеевски и всеки един друг. Това е в рамките на шегата“.

„Какво говори Бойко Борисов днес сутринта – няма никакво значение, защото към края на деня Бойко Борисов може да говори нещо съвсем различно. А и какво иска той – няма никакво значение“, допълни лидерът на „Възраждане“.

Той категорично заяви, че партията няма намерение да променя приоритетите си.

„Трябва да има политики, а не: „с този мога, с онзи не мога“. Имаме ясни и категорични приоритети, ако някой застане зад тях, добре е дошъл да управлява с нас. Ако не, ние не сме за продан и не променяме нашите позиции. Никога не се е говорило за политики, а за лични конфликти и за разпределяне на държавното управление. На това трябва да му бъде сложено край“, заяви Костадинов.

„Всички жадуват да управляват с нас, защото ние не крадем и за тях ще бъде по-лесно. Според тях ние сме много удобен партньор“, допълни той.

По думите му при геополитическа промяна „тези хора първи ще си скъсат ризите и отдолу ще се видят бяло, синьо и червени знамена“.