Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще върне папката на ГЕРБ без подпис и ще инициира лидерска среща с председателите на всички парламентарно представени партии, за да излязат с общо предложение за промяна в Конституцията. Това обяви тя на пресконференция в централата на партията. Нинова посочи, че предлагат срещата да бъде след приемането на бюджета за следващата година.

Целта е да потърсим съгласие за оценката на прехода, за ревизията му, да не бъде това еднократен акт и пиарска кампания, да не допуснем да излъжем очакванията на хората, че ще има възмездие и справедливост, а накрая да не се получи нищо, да намерим най-верните законодателни решения и всички да се подпишем под едно общо предложение, коментира Нинова.

От левицата предлагат обемът на ревизията да бъде разширен с масовата приватизация, реституцията, концесиите, обществените поръчки и ролята на силовите групировки през годините на прехода.

„Папката на ГЕРБ ще върна без подпис, искаме лидерска среща, сериозен разговор, разширяване на обхвата на ревизията на прехода и да подпишем всички едно предложение”, заяви Корнелия Нинова.

ГЕРБ събират подписи за промяна в Конституцията и има предложение към нас, ДПС събират подписи за промяна в Конституцията. ГЕРБ са отказали да подпишат предложението на ДПС, което е идентично с тяхното, ДПС не са подписали предложението на ГЕРБ. "Обединени патриоти" и "Воля" ги няма никакви по тази тема", коментира Нинова, цитирана от БТА.  Това наддаване кой пръв и колко подписа ще събере започва да изглежда несериозно, добави тя.  

От ГЕРБ казаха, че няма да участват в подобна лидерска среща и ще внесат желаните от тях промени в Конституцията. Съгласни са да обсъдят всички предложения от БСП, стига те да  бъдат предоставени в писмен вид.

Корнелия Нинова коментира и думите на премиера Бойко Борисов от стенограмата на Министерски съвет. Според нея, когато Борисов говори за БКП, трябва да си извади партийната книжка от БКП и да я сложи отляво и молбата да напусне МВР заради БКП и да каже кое тежи повече.