Корабът на викингите „Сага Фарман“, който е реплика на плавателен съд от XXI век, акостира в Русе. Той плава от Норвегия до Истанбул, за да пресъздаде едно от епичните пътешествия на викингите през цяла Европа.

Снимка: Емил Димитров

Корабът с 11-членния си екипаж е пропътувал точно 80 дни, като е потеглил в края на април от най-стария норвежки град Тонсберг. Ентусиастите на борда са с различни професии, но всички са запалени по историята на викингите.

Снимка: Емил Димитров

„Започнахме да планираме експедицията през 2015 г. Трябваха ни три години да построим този кораб, който е реконструкция на оригинален кораб от 11 век. Целта ни е да пресъздадем известното пътешествие от Осло до Константинопол, който е бил познат на викингите като Миклагард или Големия град“, разказа капитанът Карл Викинга, както се нарича самият той.

Снимка: Емил Димитров

До момента корабът е преминал през над 100 шлюза по реките Рейн, Майн и Дунав. Проблем са създавали единствено пясъчните наноси, но екипажът се е справил. Карл разказва, че много искат да ползват платната на кораба, за да се придвижват, но там, където има мостове, им се налага да пускат моторния двигател.

За до пресъздаде атмосферата от живота на древните викинги, Хаакон Лий от екипажа приветства посрещачите с изпълнение на букхорн.

Снимка: Емил Димитров

„Това е стар скандинавски духов инструмент, който се използва да предупреждава за атаки или да поздравява хората. Този път сме изключително приятелски настроени. Много се радваме, че ни приветствате в Русе“, обясни Лий.

Снимка: Емил Димитров

Пътуването на „Сага Фарман“ по река Дунав ще приключи в Констанца, откъдето корабът ще навлезе в Черно море, за да пристигне в Истанбул в началото на август.