Концесиите на плажовете се връщат под шапката на Министерството на туризма. Това предвиждат законодателни промени, внесени от кабинета, които депутатите приеха на първо четене.

Проектът предлага министърът на туризма да организира процедурите за определяне на концесии и наеми и да организира контрола върху тях. 

Промените бяха инициирани от министър Николина Ангелкова, която обаче призна за очакван спад на туристите през лятото между 5 и 8%. И обяви, че подготвят мерки за спасяване на сезона през 2020 г. 

През следващата година изтича концесията 39 плажа, сред които централният в Равда, Шкорпиловци, Бяла и Източният плаж на Поморие. 

Снимка: btvnovinite.bg

Цените на чадърите и шезлонгите в Поморие са по 6 лева. Да вземе ивицата се бори и общината. Ако тя бъде допусната до търга с преференции и спечели, услугите може да станат напълно безплатни.   

С промените двугодишната битка между министъра на туризма и вече бившия вицепремиер Валери Сименов завърши в полза на Николина Ангелкова.

В края на 2017 г. процедурите за отдаване на плажове минаха по общия ред и към Министерския съвет. Това беше по искане на Симеонов, който твърдеше, че ивиците се раздават по непрозрачни процедури и част от концесионерите са свързани с бившите силови групировки СИК и ВИС.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако не променим сегашния ред, ще следва да се отдават при много тежки условия, които важат за летища, пристанища, което оставя изцяло под риск стопанисването на морските плажове и от там летния туристически продукт”, казва министър Ангелкова.

„Това не е удобно за организираната престъпна група, прикриваща се под наименованието Министерство на туризма, която съсипа туризма", коментира Валери Симеонов и казва, че „по Закона за концесиите се отдават транспортните линии Бургас - Созопол, но плажът на Созопол не трябва да е по Закона за концесиите, а трябва да бъде по закона на Ангелкова".

В пленарната зала депутатите останаха разделени кой да управлява плажовете.

„Ако не вземем радикални мерки, включително да не се концесионира, а да се сключват договори под контрола на общините, които устойчиво да управляват, държавата да ги контролира, смятам, че България е в началото на огромна загуба на конкурентно предимство”, заяви Атанас Костадинов от БСП.

„Всичко това, което днес регламентираме, нямаше  да остане на произвола на знайни и незнайни общински съветници, кметове, на някои от които това е една от последните мутренски територии и те трябва да бъдат изчистени и това може да стане с правилото "повече държава", смята Павел Шопов от „Атака”. 

Концесионерите настояват за категоризация на плажовете. 

„Това ще бъде може би и една възможност да има един критерий за цените не само на шезлонгите, но въобще и на всички предлагани услуги по плажовете", смята концесионерът Николай Димитров от Крайморие.

По-облекчени условия за поддържане на по-малките ивици означава и по-ниски цени. 

Категоризирането на плажовете и възможността за стопанисването им от общините ще се разглеждане между първо и второ четене на Закона за черноморското крайбрежие, към който бяха върнати.