Прогнозните оценки показват, че очакваният брой туристи за това лято е над 7 млн. 300 хил. души.

Румен Драганов от Института за оценка и анализ на туризма коментира, че те следят всички данни, които показват, че от началото на годината има над 140 хил. туристи повече, влезли в страната, отколкото миналата година.

Снимка: bTV

Спадове се очертават от руски и от германски туристи. Едната причина е връщането на картата на дестинации като Турция, Египет и Тунис (където имаше спадове заради политическа нестабилност и тероризъм - б.р.), а другата – свалянето на самолетите "Боинг 737 Макс" на земята заради поредица инциденти, което води до недостатъчен капацитет за полети на туристи. 

Снимка: bTV

По думите му ние сме имали дори по-голям спад на тези пазари, но той е бил преодолян. Според него данните трябва да се разглеждат на края на годината, за да се види дали е бил успешен сезонът.

Снимка: bTV

Най-много туристи у нас идват от Румъния, следвани от Германия, Турция, Гърция и Полша. Цените за четиричленно семейство за една седмица са близки – около 900 лв.

Според Драганов България предлага вече много добър туристически продукт, сравним с турския и гръцкия, като тази година се отварят няколко хотела у нас с турски мениджмънт.

Снимка: bTV

Цените сега ще бъдат увеличени с 20% в края на следващия месец и ще станат с 30% по-високи през август, коментира Румен Драганов.

А започналите проверки по морето засега не са установили някакви нарушения. Инспекторите следят как се съхранява храната. Според тях ще сигнали за нарушения ще започнат да постъпват през август, когато основно има проблеми със сезонните обекти на плажа.

Снимка: bTV

Бюрократични затруднения спъват наемането на чуждестранен персонал по морето, оплакват се от бранша. Туристите пък не са доволни от липсата на свободни зони по плажа.

Снимка: bTV

По данни от Министерството на туризма неохраняемите плажове са 89, като скоро предстои да бъдат подписани нови два договора за стопанисването им. Това каза Василка Цанева, която е началник на отдел „Контрол на концесионната дейност“ към министерството.

Снимка: bTV

Тя поясни, че само в Бургас неохраняемите са 52. Според нея министерството се стреми да ги отдава под наем или на концесия, защото това е най-добрият вариант за поддържането им.

Снимка: bTV

Цанева посочи, че за миналата година има рекорден брой нарушения, свързани с "цената" на сянката.

Снимка: bTV

Цената на чадърите и шезлонгите трябва да бъде добре обявена, обясни тя.

По думите й всеки концесионер е обявил предварително цената за чадър и шезлонг, като още на процедурата за избор на концесионер по–ниската цена за сянка, дава повече точки за участващия.

Най–често са липсвали и спасители по плажовете.

Вижте повече във видеото.