Комплексът "Антична Сердика" беше официално открит днес. Той е с обща площ 8 декара се намира в района на столичното Ларго.

До откриването се стигна след много перипетии - той беше наводняван, премахвани бяха щори, граждани спориха за това доколко е автентичен и в крайна сметка от днес той е отворен за посетители.

По-голямата част е открита и е достъпна, като в нея могат да се видят различни улици, древни къщи, в които са живели богати хора от миналото, а в по-малката закрита част има музеен комплекс, където пък могат да бъде видени всички ценни предмети, открити там.

Проектът е финансиран с над 15 милиона лева от оперативна програма на Европейския съюз. Той е спечелен през 2011 г. от министерството на културата по време на първия мандат на министър Вежди Рашидов.

Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите.

„По тази улица са минавали всички граждани на Сердика и всички, които са идвали в града, респективно и идващите тук императори, най-известният от които е Константин Велики”, обясни археологът Марио Иванов.

Има и къща от 4 век, разположена на площ от 700 квадратни метра с 10 стаи, баня и тоалетна. Смята се, че е била на един от богатите хора в града - архиепископ Леоний, който се е грижил за  поправката на водопровода на Сердика.

Хората в миналото обаче не са разчитали единствено на водопровода, за да се снабдяват с вода.

В античния комплекс може да бъде видян и кладенец от 6-ти век, открит във вътрешен двор на една от къщите в града.

Домовете на заможните хора могат да бъдат разпознати и по-богатите мозайки в тях. Собственикът на една от къщите е поискал в мозайката да бъде поставен надписа  "Феликс", в превод „щастлив".

Сред находките е и църква от 16-ти век. Тя е със шест слоя стенописи.

Зоната на площад "Независимост" е с площ 4850 кв. м. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки.

Зоната под бул. "Мария Луиза" е с площ 3150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция тт-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. "Мария Луиза". Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.

Откритата археологическа зона между бул. "Мария Луиза" и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска" и северния вестибюл на метростанцията, което е разделено на три площадни нива. Така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика.

Сцена за театър, концерти и други събития с място за многобройна публика е оформена точно под стъкления купол, покриващ Ларгото между администрацията на президента и Министерския съвет. Гръб на сцената са останките от Антична Сердика. Замисълът е пространството да бъде изцяло за култура.