Кмисия започва проверка в Българската банка за развитие (ББР) за отпуснати на 8 фирми общо с 1 млрд. лв. Според служебния министър на икономиката Кирил Петков четири от компаниите са свързани косвено с бизнесмена Делян Пеевски.

Проверката трябва да установи защо държавната банка е наляла пари точно в тези фирми, обяви Петков в предаването „120 минути“ по bTV.

До края на седмицата комисията ще започне работа. В нея участват видни финансови експерти. Създадена е с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от ББР и отпускането на всички кредити над 1 млн. лв.

Проверката стана възможна, след като Кирил Петков прие дарение от търговска банка, която до скоро притежаваше 8 броя безналични акции от капитала на ББР и така собствеността на банката е 100% държавна, а министърът има всички права да предприеме всякакви допълнителни корпоративни действия.
Министерството на икономиката разпространи списък с 8-те фирми, получили около 1 млрд. кредити.

Днес говорителят на служебното правителство Антон Кутев допълни, че проверките за нередности ще бъдат във всички сфери и ще бъдат обективни.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви във „Фейсбук“, че отдавна е на мнение, че Българската банка за развитие е на олигарсите и че досега само социалистите са се борили срещу този модел.

Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов не знае кои са визираните фирми и не открива нередности при отпускането на заеми.

Българската банка за развитие излезе с позиция, че ще окаже пълно съдействие при проверката и че, цитирам – отпускането на кредити се извършва преимуществено със собствен ресурс, с ресурс, придобит от търговската й дейност и предоставен от водещи международни кредитни институции.

Делян Пеевски не беше открит за коментар.

С официална позиция излезе и една от 8-те компании – „Параходство БМФ“: „Параходство БМФ“ АД е клиент на Българската банка за развитие от юли 2010 г. За този период ББР е финансирала не един и два проекта, като никога „Параходство БМФ“ АД не е изпадало в неизпълнение на договорните си задължения, не само към въпросната финансова институция, но и към всички останали, с които си партнира“.

Все още не е ясно в какъв срок ще продължи проверката на Българската банка за развитие.