Изчистват се детайлите около проверката на Българската банка за развитие (ББР). В предаването „120 минути“ служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че осем фирми са получили близо 1 млрд. лв. 

„Огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 малки фирми. 4 от тези 8 – има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона лв. са дадени на тези фирми“, каза вчера Петков. 

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев днес заяви, че траншовете към тези дружества са били по около 100 млн. към всяко, при положение че ББР трябва да финансира малкия и среден бизнес. 

„Тоест, парите на данъкоплатците са били изхарчени не по тяхното предназначение от ББР. Българската държавна банка е държавна банка, изпълнява определени функции. Тя не просто финансира този, който може, а финансира при определени условия“, добави той. 

За bTV от Българската банка за развитие коментираха, че по-късно ще съобщят позицията си по казуса. Допълниха, че са готови на пълно съдействие при проверката. 

bTV търси мнението на основните политически партии по казуса. Очакват се техните позиции.