Кой трябва да плати здравните осигуровки на хората в неплатен отпуск заради епидемията? Въпросът породи напрежение и искане за спешни законодателни промени.

До момента, според законодателството у нас, хората могат да излязат в неплатен отпуск, ако самите те го поискат или ако се налага, заради обявен от шефа им престой на дейността.

Снимка: btvnovinite.bg

В първия случай здравните осигуровки се плащат от работника, а във втория - от работодателя.

Снимка: btvnovinite.bg

Настоящата ситуация, в която заради пандемията бизнеси са затворени със заповед на здравния министър, а работниците са принудително в неплатен отпуск, не попада в нито една от тези хипотези, казват експерти.

От края на ноември шест души от един ресторант в Ямбол са в неплатен отпуск. И тъй като формално са подали молбата за това, попадат в графата, която гласи, че сами ще си плащат здравните осигуровки. За управителя на заведението Пламен Николов това е нелогично, от ноември досега е получил само веднъж 480 лева помощ от държавата.

Снимка: btvnovinite.bg

"След като затварянето идва като заповед от държавата, би трябвало тези осигуровки да бъдат покрити от държавата", смята Николов.

И тъй като за работниците всеки лев допълнителен разход е непосилен, шефът им плаща здравните осигуровки. За тази година те са по 26 лева месечно на човек.

Снимка: btvnovinite.bg

"Не смятам, че е справедливо да имаме допълнителна тежест при положение, че ние нямаме вина за затварянето на заведението и за спирането на бизнеса ни", казва собственикът на друг ресторант Николай Драгнев.

Заради епидемията  депутатите увеличиха  годишния неплатен отпуск, зачитан за стаж, на 90 работни дни. Но изрични текстове, свързани с плащането на данъка за здраве, не са гласувани.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това е законов дефицит, който всички са пропуснали, и след като проблемът стана явен е време възможно най-бързо той да бъде уреден. И да бъде уреден така, че да не бъдат натоварени хората, които нямат достатъчно средства да издържат себе си и семействата си", казва експертът Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Защо при положение, че се въвеждат редица финансови мерки  в тази посока, не е предвидена тази, с която да не им се прекъсват здравноосигурителните права", допълва адвокатът по трудово право Ангел Бузалов.

Снимка: btvnovinite.bg
Здравните права се прекъсват при повече от 3 неплатени вноски за 3 години. Към момента няма информация от управляващото мнозинство за законодателни инициативи по казуса. От социалното министерство остават на позицията си, че в тези случаи работниците трябва да плащат сами здравните си осигуровки.
  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване
  • Гигов: Към момента 620 375 души са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19
  • Кантарджиев: Установихме мутация на COVID-19 при две жени в Северна България
  • Ангелов: Реалистичният сценарий за колективен имунитет е края на юли
  • Костадин Ангелов: Здравната система издържа на третата вълна
  • Какви противоепидемични мерки трябва да спазват посетителите в моловете
  • Разхлабване на мерките: Отварят търговските центрове
  • Намалява броят на хоспитализираните с COVID-19
  • Оперативният щаб за борба с COVID-19 у нас е разформирован