Парадокс с помощите от държавата в подкрепа на бизнеса - хората със запори върху сметките не могат да получат средствата. С казуса се зае и омбудсманът.

Ресторантьорът Емил Николов е един от многото, които виждат помощта от държавата само за 24 часа.

„Единият ден ми преведоха 20 процента оборотен капитал, както се води помощ на заведенията. На другия ден от НАП прибраха всичките пари до стотинката. Аз всъщност имам запор за 10 500 лева от 2019 г.“, разказва Емил.

Снимка: btvnovinite.bg

Малкият му семеен ресторант е пред фалит.

„За в момента поне щяхме да можем да си покрием някакви задължения, имаме наеми да плащаме, имаме ток постоянно, идват сметки“, казва ресторантьорът.

Същият казус важи и за помощта за работници, останали без доход. 24 лева на ден до Нова година, а от януари - 75 процента от осигурителния доход.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези пари досега се получаваха по европейска програма, сега ще почнат да се получават от бюджета и аз получих много сигнали от хора, които имат запори на сметките. Неприемливо е едни пари, които се дават от правителството на хора, за да се издължат да бъдат автоматично преведени без тяхно съгласие за погасяване на задължения“, казва омбудсманът Диана Ковачева.

„Има много случаи, в които самите служители знаят, че имат такива запори и изобщо не посочват банкова сметка, по този начин те няма как да получат обезщетение“, казва счетоводителят Ваня Добрева.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента, поради липсата на правно основание, средствата, които идват от държавата по запорирана сметка, не могат да останат в нея.

От министерството на икономиката отговориха, че от скоро се работи по проблема.

„Провел съм разговори с изпълнителния директор на Национална агенция по приходите и с председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова, така че да бъде решен този проблем“, заяви икономическият министър Лъчезар Борисов.

За да бъде решен казуса, трябва да има промени в Закона за мерките и действията при извънредно положение.