По думите на Конфуцийр ако вашият план е за една година – посейте ориз, ако е за десет години – посадете дърво, но ако е за 100 години – образовайте децата. 100 китайски студенти избраха да учат мениджмънт в България.

Калоян Георгиев учи и работи в Китай. Сега е в България и търси университети, които да приемат  китайски студенти по мениджмънт. Учащите сами ще финансират обучението си. Служители са в китайски предприятия с желание да се развиват.

Проектът за обучение по мениджмънт е заедно с Китайската асоциация за малки и средни предприятия. По думите на Калоян, те са избрали страната ни, защото България е член на Европейския съюз и дава достъп до други страни.

Снимка: btvnovinite.bg

Идеята е бъдещите китайски студенти да у нас станат магистри или докторанти. А обучението им по мениджмтънт да се провежда на английски език. Калоян мечтае този проект да доведе още хора от Китай, които да се обучават у нас.

Досега китайските студенти в България учат най-вече музика и български език по спогодба между министерства на двете страни.

Снимка: btvnovinite.bg


Мао Йенчън се занимава с образователните програми в посолството на Китай в София. Посреща екипът нс bTV с две книги, плод на колосален труд. Българо-китайски речник и  книгата, в която е събрана почти цялата китайска култура – „Сън в Алени покои”.

Той заяви, че максималният брой студенти, които могат да учат по програмата са 35 на година. Възможностите за стипендии в Китай за български студенти са публикувани на страницата на китайското посолство във версията на английски език.

В китайски университети учат около 60 българи. Повечето отиват, вече знаейки китайски език.

Има какво да се научи от Китай. От мъдростта на стратега Сун Дзъ се вдъхновяват хора по цял свят. Той казва:

„Който знае, кога да се сражава и кога не, ще бъде победител. Вледетелят може да бъде сравнен с лодка, а народът с вода. Водата може да носи лодката, но може и да я преобърне“.

Снимка: btvnovinite.bg


Близо 70 години продължава сътрудничеството между България и Китай в областта на образованието. У нас учат около 150 китайски студенти, много скоро ще станат със 100 повече. 

В поредицата „Кой инвестира в бъдещето?“ едно от най-знаковите лица на bTV - Станислава Цалова, представя различни възможности за стипендии и развитие за младите хора в науката и изкуството. Полезната информация достига до зрителите през вдъхновяващи истории за талантливи български младежи, получили шанс да сбъднат мечтите си чрез достъпно образование. Самата Станислава е стипендиантка в такава програма и с личния си опит иска да стимулира младите и способни хора да се възползват от безбройните възможности за развитие пред тях.