Все по-трудно изглежда нареждането на коалиционния пъзел в 48-ото Народно събрание.

От ГЕРБ-СДС продължават да чакат подкрепа за правителство от експерти, които да работят по определени политики и призоваха, ако те не успят с първия мандат, вторите - "Продължаваме промяната", да последват примера им и да поканят всички за разговори.

Срещу предложението им все още стоят откази от другите политически сили.

“Aко ПП не гледат само пъпа си, а гледат малко по-реалистично, че животът не е предизвикателството, което е дадено само на младите, а той продължава и занапред и то през тежката зима, мисля че биха узрели за несръдливо поведение”, коментира бившият министър на транспорта Росен Желязков от ГЕРБ.

От "Продължаваме промяната" остават непреклонни за разговори с ГЕРБ.

„Ние няма да предадем нашите избиратели. ГЕРБ е синоним на корупцията в България. Няма как да се коалираме с корупцията в България. Ние сме партията, която се бори срещу модела ГЕРБ“, обяви Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“.

Скептични за редовен кабинет, дори и експертен, са и другите политически сили, като Кристиан Вигенин от БСП обясни, че не приемат идеята партийните лидери „да се крият“.

Демократична България“ няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, а „Български възход“ поддържа тезата за формиране на атикризисен кабинет.

От "Възраждане" са готови на разговори, но не за коалиция, а по друга тема - против въвеждане на еврото у нас.

„Вече сме изготвили контактна група, която ще започне разговор с всяка една от политическите сили за това да се събере необходимото мнозинство за свикване на референдум за запазване на българския лев“, коментира председателят на партията Костадин Костадинов.

ДПС запази мълчание.