За нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца , са необходими 2472 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за третото тримесечие на годината.

Снимка: btvnovinite.bg

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618,15 лв. Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

От началото на годината издръжката се е увеличила с 63 лв.

За издръжка на всеки от членовете се падат по 618 лева. Така нетната заплата, която получават двамата възрастни не трябва да бъде по- ниска от 1 236 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

В София издръжката на живот на същото домакинство е с близо 800 лева по-висока, което прави по 815 лева на човек от семейство. За да издържат 2 деца, родителите трябва да изкарват по минимум 1629 лева нето.

В парите са предвидени разходи за храна, поддръжка жилището, здраве, образование, транспорт и почивка.

Най- голям процент от работещите в България изкарват между 560 и 800 лв. А над 220 хиляди от работната ръка на България живее в крайна бедност с близо 350 лева на месец.

Снимка: btvnovinite.bg

Във Видин, Кюстендил, Благоевград средната работна заплата е с около 35% по-ниска от тази в страната. Значителен ръст бележи в редица по-малки градове, сред които Разград.

Повишаването на цената на хляба, месните продукти, млеката, електроенергията, водата, твърдите горива са сред основните фактори, довели до оскъпяване на живота на българина, обясниха от синдиката.

Резултатите на института показват, че над 72% от домакинствата живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжката на живот.

С оглед на получените данни КНСБ ще настоява за увеличаване на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст от 380 на 415 лв., увеличение на минималната пенсия от 219,43 лв. на 250 лева от 1 юли 2020 г.