„Решихме да направим смяна на подхода – изработихме меморандум, който е нашата начална преговорна позиция. Когато го финализираме, той трябва да стане договор. Този меморандум е между ПП-ДБ и ГЕРБ и нашето предложение е да бъде подписан от политическите лидери и от Николай Денков и Мария Габриел – всички да поемем отговорност за него“.

Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков пред журналисти. 

По думите му разговорите с ГЕРБ напоследък са станали все по-трудни с изказвания по медиите и  кулоарите на парламента, а времето тече.

Петков каза, че ротацията трябва да бъде огледална.

„Най-нормалното нещо е Мария Габриел като следващ премиер, ако тази ротация успее, след това да се върне обратно като външен министър в следващата ротация, а Николай Денков сега да стане външен министър и след следващата ротация да се върне премиер. Да имаме огледални ротации с цел стабилност. Това не е ултиматум към ГЕРБ, това е нашата начална позиция. Едно трябва да се каже ясно – акад. Денков ще си подаде оставката на 6 март, много се надяваме и ще положим всички усилия следващият премиер на България да се казва Мария Габриел. Ако не се споразумеем по ключови неща, ще предложим на нашите партньори да направим избори 2 в 1, поне да знаем, че няма да харчим парите на хората два пъти и ще намалим срока, в който пак ще влезем в политическа криза“, заяви Петков.

В меморандума ще бъдат записани основните цели на управлението в следващите 9 месеца. Документът съдържа четири важни аспекта.

„Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ГЕРБ, че първо трябва да се мине по много прозрачна процедура за всяка номинация с тест за интегритет, проверка за корупция. Един път, когато се мине през тази тежка процедура, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде поравно. Това означава, че ако някой реши да припознае кандидат от обществена организация или от друга политическа партия, това става през депутат от ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС и тази номинация се води като част от групата на тази партия. Последната стъпка е двете сили да могат да сложат вето на номинацията на другата партия, ако по време на проверките излиза, че тази номинация ще накърни репутацията на институцията“, обясни Петков.

По думите му, ако ГЕРБ реши да издигне кандидат на ДПС и той мине през всички проверки, то отговорността за него ще бъде на ГЕРБ.

Останалите точки в меморандума са свързани със службите за сигурност, съдебната реформа и антикорупционните мерки. 

„Управлението има смисъл само ако тези реформи продължават. Мислим, че не трябва да говорим само за тази ротация. Въпросът е можем ли да направим механизъм, където ротациите да продължат в следващите четири години. На никой не му трябва тези драми да се случват на всеки девет месеца. Нека те да са на интервали 9 месеца, но да говорим за следващите ротации в продължение на четири години“, допълни съпредседателят на ПП.

„Предлагаме ефективен механизъм за управление на сектора за сигурност на службите от изпълнителната власт в съответствие с член 105, ал. 2 от Конституцията. Това ще стане на два етапа – трябва до юли най-късно да бъдат приети измененията в законите, които да дадат възможност за всичко останало в сектора за сигурност. Най-важният ефект, който търсим е службите за сигурност да бъдат подчинени и да изпълняват задачите им, поставени от изпълнителната власт“, каза лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

За да бъдат сменени министри, те трябва да са получили две негативни оценки – и от ГЕРБ-СДС, и от ПП-ДБ. Ако имат само една – те ще останат на поста, пише в документа.

 

Проектът за меморандум е изпратен на Мария Габриел, каза Атанасов.

По думите на Кирил Петков от партията не поставят червени линиии и са готови да преговарят по всяка една от точките с партньорите си в управлението.

„Искаме най-накрая да стартира процесът по излъчване на КПКОНПИ, защото това е институционалният отговор на всички проблеми и казуси.

Темите за начина, по който се управлява властта и по който се носи отчетност за нас са пред скоби, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Винаги сме казвали, че Българи трябва да има правителство, но то да бъде несъмнено реформаторско – да има борба с корупцията, съдебна реформа, да променим службите и регулаторите. Искаме ясно да ангажираме нашата отговорност и на колегите от ГЕРБ-СДС, че ще продължим усилията си за реформи в тези насоки като базово условие за съществуването на тази управленска формула. Съдебната реформа да продължи с нов закон за съдебната власт. Искаме да се вземат определени мерки, свързани с първоначалните изводи от скандалите около съдебната власт. Основно в последните дни това е казусът с Божанов, но и „Осемте джуджета“ и другите теми. Виждаме в тях лиспва на органи, които да разследват, виждаме, че се злоупотребява със следствена тайна от страна на прокуратурата. И по времето на Гешев, и на Цацаров това беше използвано, за да се крие информация от важен обществен интерес“, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Иванов каза също, че са предвидени отделни разговори за управленска и законодателна програма.

Вижте целия меморандум тук: 

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира във Фейсбук, че хората, които трябва да преговарят за ротацията не могат да се видят.

„Отвън изглеждаме като една група хора, за радост ние не участваме, която всячески се бори за постове, постове, постове и да пътува. До събота Мария беше в Мюнхен, Денков – до неделя. Сутринта Мария замина за Европейския съвет по външни работи, ще си дойде утре, а Денков отива във Франция. Тя се прибира от Йордания, Денков заминава в Киев. Ние президента Зеленски, с Кирил Петков и Делян Пеевски разговаряхме и всичко се знае, но той отива в неделя”, каза той.

„Ударно се сменят регулаторите, ПП-ДБ имат повечето областни управители и искат да вземат единственото министерство, което ГЕРБ има“, допълни Борисов и попита какво да подписват с ПП-ДБ.

Чисто технически на 6 и 7 март не можем да присъстваме на ротация, защото тогава е конгресът на ЕНП в Букурещ, заяви лидерът на ГЕРБ.

Вижте целия му коментар тук: