Работодателите обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР за високите цени на тока за бизнеса. В същото време КЕВР започва проверка на цените на енергийната ни борса.

Седмицата започна с цени на електроенергията на борсата в сегмента "Ден напред" над 300 лева за мегават час и остана висока и през следващите няколко дни. Сега, с доставка за утре, цената падна до 211 лв. за мегават час.

На картата на Европа цените у нас с доставка "Ден напред" не са сред най-високите за утрешния ден. Въпреки това, енергията в България остава по-скъпа от страни като Полша, Германия, Франция и Швейцария, а бизнесът се оплаква, че високите цени го правят неконкурентоспособен.

Високите цени на енергията принудиха леярната в една от фирмите за центробежно леене и механична обработка да спре работа. Втора седмица заетите в цеха 14 работници са в отпуск.

"Защото в последните седмици цената на ел. енергията се повиши значително, което прави енергоемките производства да работят на минимална печалба, дори има опасност да работим на загуба“, обясни изпълнителният директор инж. Владимир Ангелов.

Заради високите цени на енергията, цената на някои от изделията от производството е нерентабилна.

"Нашето предприятие е експортно ориентирано и е много трудно да убедим нашите западни партньори в това, че трябва да им увеличим цената, защото цената на тока в България е с 50% по-висока от тази в Германия, при положение че всички цени на материалите също се вдигат съществено и за нас става все по-трудно да работим рентабилно", допълни инж. Владимир Ангелов.

Директорът на Българския енергиен холдинг Валентин Николов обяви, че дефицит на енергия у нас няма. Според него проблемът с цените на борсата няма да бъде решен с оставката му, която бизнесът вчера поиска. Проблемът бил в безлимитните договори, които е позволено да сключват търговците на ток.

„Тя оставката ми е най-малкият проблем. Ако вие си правите къща с тухли и отидете на борсата да се пазарите за тухли, за да може да ви излезе по-евтино, идва един човек с небостъргач и казва - не ме интересува каква е цената взимам всичко, и вашата цена хвръква с тази на небостъргача“, каза Валентин Николов.

Асоциацията на търговците на електроенергия обяви, че нелимитираните оферти - тези по максимални цени, са под 0,2% от търсенето. Според тях гръцкият пазар е вторият най-скъп в Европа и обединението му с българския повишава цените у нас.