„Ако ми поискат оставката, веднага ще я подам, но считам, че този екип на министерството на енергетиката, откакто служебното правителство работи, е свършило много работа и това е видно от ситуацията с ТЕЦ „Марица Изток 2“, която работи с пет блока“. Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков след срещата с работодателите заради изключително високите цени на тока за бизнеса на свободния пазар.

Председателят на АИКБ Васил Велев поиска оставката на ръководството на БЕХ и енергийния министър заради ситуацията на енергийния пазар.

По думите му преди месец са обсъждали с работодателите дали да се включва ТЕЦ "Марица Изток 2" и тяхната теза е била, че не трябва да се включва. 

"При развитието на пазара през последните две седмици направихме всичко възможно и продължаваме да правим - ТЕЦ "Марица Изток 2" работи така, както в последните години не е работил. В момента ТЕЦ "Марица Изток 2" има включени пет блока от общо осем. три от блоковете му са в различни видове ремонти", каза Живков.

"Това, което можем да поемем като ангажимент от министерство на енергетиката, за да направим възможното от наша страна да се успокоят цените, това е да предлагаме ликвидност на електрическа енергия, което означава максимално включване на мощности с подходящи нива на цените на пазара. Ще проведем разговори с ТЕЦ-а да съкрати времето за ремонти, за да можем да въведем възможно най-скоро още мощности. Ангажиментът, който поехме пред индустриалците е да повишим ликвидността на предлагане на електрическа енергия", обяви енергийният министър, който допълни, че "управлението на "Марица Изток 2" е било взето "ръчно" от неговият заместник Дамянов, а не минава вече през БЕХ.

Снимка: БГНЕС

По думите му от министерството се е надявало, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще постъпи „пазарно“ при наличието на такива високи цени на тока, но след като това не е станало, те са се намесили.

Проблемите, които са довели до това "изкривяване" на пазара не са от скоро време. Има насложени много проблеми. Има проблеми, които са свързани с липсата на регулация на свободния пазар на електроенергия, подчерта Живков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!