„ТЕЦ Марица изток 2“ ще пусне в работа от утре още един енергоблок – номер 2. С това включените в паралел с електроенергийната система (ЕЕС) енергоблокове стават пет. Останалите три енергоблока на държавната електроцентрала са в планов ремонт. Това стана ясно след работна среща в „Български Енергиен Холдинг“ с дъщерните дружества от групата относно цените на електроенергията.

В срещата участваха още зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Бяха обсъдени възможностите за реакция от страна на държавните дружества в условията на покачващите се цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

Публикувани са и три търга за продажба на електроенергия, които ще бъдат проведени утре на 10.08.2021 г. - за периода 16.08.2021 г. – 22.08.2021 г. - 150 MW, за 23.08.2021 г. – 29.08.2021 г. - 150 MW и за м. септември за 150 MW.

В първите 9 дни на м. август средното дневно потребление на крайните снабдители превишава определеното в решението на КЕВР с 5984 МВтч, съобщават още от БЕХ.

За компенсиране на този преразход „Национална електрическа компания“ ЕАД използва повече енергия от централите с дългосрочни договори ТЕЦ „ЕЙ И ЕС-3С Марица Изток 1“(Ей И Ес) и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ (КГМИ 3), като осигурява пълно натоварване на всички работещи блокове, след осигуряване на задължителния резерв за ЕЕС.

Към момента два от блоковете в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ са в годишен планов ремонт, съгласуван между НЕК ЕАД, КГМИ3 и ЕСО ЕАД.  Работата на ВЕЦ на НЕК е съобразена с отпуснатите квоти за изразходване на вода от МОСВ и същото е в рамките на определените лимити.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!