„От началото на месеца цената на електроенергията на свободния пазар за бизнеса в България е най-високата в ЕС, ако изключим тази в Гърция, но там причината е спецификата с наличието на многото острови. Според нас причината за това е зловредното управление на енергетиката в ущърб на бизнеса и домакинствата в България и от полза на определени лица“. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев след срещата в министерски съвет между работодателите и служебното правителство заради високите цени на електроенергията у нас.

"Като ротационен председател на организацията на работодателите в България, обединяваща Асоциацията на индустриалния капитал в България, на Българската стопанска камара, на Българската търговско-промишлена палата и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, упълномощен съм да поискам оставката на ръководството на министерството на енергетиката, на ръководството на БЕХ и на ръководството на ТЕЦ 2", съобщи Велев.

"Искаме анализ на поведението на ЕСО и НЕК и след такъв анализ, логичното е те също да подадат оставки. Управлението на предлагането се извършва в ущърб на хората, на икономиката, на бизнеса, на тези, които пълнят бюджета. Това не е само от некадърност, но и от зла умисъл. Подавани са множество сигнали в прокуратурата и в Агенцията за защита на конкуренцията", заяви Велев.

По думите му на борсата за електроенергия има "монопол на БЕХ, неговите дружества предлагат по-голямото количество електроенергия на по-високи цени, за да създават изкуствен дефицит".

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!