Казусът със задържаните журналисти събра техни колеги от десни и леви издания тази вечер пред Съдебната палата в София. Към протеста се присъединиха представители на политически партии и организации.  

Протестът се събра пред Съдебната палата въпреки първоначалните намерения на организаторите да отидат пред Министерския съвет, за да не бъдат объркани с антиправителствения митинг на българите от чужбина.

Протестът се премести, тъй като имаше възможност да се смеси с друг, който тръгна от Народното събрание и приключи пред Министерския съвет.

Снимка: Радослава Домусчиева

„Това, което се случи с тези двама журналисти и с обекта на тяхното разследване, беше капката, която преля нашето възмущение от управлението на Борисов. Всички негови управления са еднолични и каквото се случва в държавата е функция изцяло от него”, каза пред bTV организаторът на протеста – художникът Владо Руменов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Свободата на словото, на печата, на волеизявленията са едни от изконните права на едно демократично общество, което се опитваме да бъдем, и те са абсолютно потъпкани”, допълни той.

Снимка: Радослава Домусчиева

Въпреки различните си интереси протестиращите изразиха подкрепата си за журналистите и защитиха правото на свобода на словото.

„При всяко посегателство над журналист трябва да има солидарност от всякакви медии, независимо че може да са враждуващи или едните да са на един, а другите – на друг, защото това е полицейски произвол”, подчерта журналистът Иван Бакалов.

„Ние не само осъждаме, а и пледираме да бъдат наказани тези, които извършват насилие над журналисти”, заяви Снежана Тодорова от СБЖ.

На протеста се появиха и опити за провокации. Няколко младежи, които се присъединиха от другия протест, спряха движението на трамваите. Полицаите се намесиха и в следващите дни ще установят самоличността им и най-вероятно ще им наложат глоби.