„Не бива да са крути мерките, но трябва да са за възпитаните хора. В момента има нужда да не се събират много хора на едно място, задължително да са на открито и когато са на закрито да носят маски – това са най-важните мерки и мисля, че от културните хора те се спазват“. Тази позиция заяви проф. Тодор Кантарджиев по повод дебата за затягане на ограниченията у нас с увеличението на броя на случаите.

„Мерките трябва да са навременни, второ - никога крути мерки и никога плашене на хората, трето - винаги обясняване. Това го правим за две седмици и на третата ще има намаляване на случаите. Просто трябва да има вяра на хората в думите на експертите, загубим ли това - ще ни е много трудно“, заяви Кантарджиев“ – тези съвети даде Кантарджиев на своите колеги.

Що се отнася до предвиденото ограничение на капацитета за посещение на заведенията на 30% с влизането на страната ни в оранжевата зона, проф. Кантарджиев заяви: „Да оставим всичко това в ръцете на специалистите, които ще носят отговорност, защото „Когато кажеш: „Затваряме на 30%“, трябва да поемеш политическа отговорност“.

Според него вероятно „някои промени ще бъдат наложени в плана за борба с коронавируса“ и те бе ще бъдат обсъдени на днешния Консултативен съвет за национална сигурност при президента. 

„В момента 10 души заразяват 12, но когато цифрата се движи около 10 заразяват 13 и това продължава повече от две седмици, това ще е опасно за системата (на здравеопазването). Слава богу, времето е хубаво и винаги има вятър, това може би ще ни спаси, досега ни спасяваше, да благодарим на Господ, дано да ни спасява и през есента“, прогнозира проф. Кантарджиев.

„Виждам ръст (на желаещите да се ваксинират) сред културните хора, които имат желание да направят нещо за семействата си, защото един болен е нещо тежко за семейството. А характерът на щама е такъв, че ако другите в семейството не са ваксинирани вероятността да не се заразят е много малка. Повярвайте – когато преди година и половина започнаха нещата 50% от съпрузите не се заразяваха от съпругите си, когато прекарват заболяването вкъщи. Сега вече нещата не са така – разболее ли се един в семейството, а другите не са ли ваксинирани или преболедували, ще се разболеят. Това е инфекция, която се предава по въздуха, минаване между капките е невъзможно“, казва Кантарджиев.

  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19
  • Проф. Кантарджиев: COVID-19 ни отне 860 000 години живот 
  • България обмисля да въведе COVID тестове за идващите от Китай
  • Вирусите и топлото време: Повече респираторни инфекции и по-малко заразени с коронавирус
  • Проф. Кантарджиев: Отпадат всички задължителни COVID мерки
  • Маските остават задължителни в болниците до 16 ноември
  • COVID-19 - на второ място като причина за смърт у нас през 2021 г.
  • 577 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 619 са новите случаи на COVID-19 в страната
  • 665 нови случая на COVID-19 у нас