Абсолютна доминация на варианта "Делта" у нас - нови 84 случая на индийската мутация на COVID-19 са установени в страната от 85 клинични проби, взети между 8-и и 28-и юли, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение успешно са били анализирани 85 клинични проби, като 84 от тях са "Делта" вариант, а една - "Алфа" вариант.

Клиничните проби са били взети от пациенти с COVID-19 в периода 8-28 юли и са били изпратени от 26 различни лечебни заведения в 18 области в страната.

Най-много случаи на "Делта" са били установени в София, Бургас, Варна и Стара Загора.

От инфектираните 14 са били хоспитализирани, 57 са оставени на домашно лечение, деветима са били излекувани, а четирима са починали.

Половината области в страната са в жълтата зона – 14 от 28. Общата заболеваемост продължава да расте и вече е 117 на 100 000 за последните 14 дни.

След почивните дни, традиционно отчитаме по-малко новозаразени с коронавирус. 272-ама са за последното денонощие.

Направени са 6 358 теста и така процентът положителни проби се запазва малко по-висок от 4.

Пред bTV  проф. Тодор Кантарджиев каза, че планът за справяне с пандемията трябва да се спазва, на закрито да се носят маски и да не се струпват хора на едно място.

„Когато кажеш: „Затваряме на 30%“, трябва да поемеш политическа  отговорност. Мерките трябва да са навременни, второ - никога крути мерки и никога плашене на хората, трето - винаги обясняване. Просто трябва да има вяра на хората в думите на експертите, загубим ли това - ще ни е много трудно“, заяви Кантарджиев.