Канадската военна полиция разследва обстоятелствата около инцидента, при който загина канадски войник.

Снимка: btvnovinite.bg


В същото време състоянието на тримата американски военни, които пострадаха при учението се подобрява. Двама от тях вече са изписани от болницата.

Президентът Румен Радев обяви, че учението не е било с българско участие. Той изказа съболезнования и обяви, че въпреки мерките за безопасност – военната дейност е високо рискова и политиците на трябва да го забравят. Началникът на отбраната предположи, че може да става дума за технически отказ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Води се разследване, това е учение е без наше участие, не мога да ви кажа нищо за причината, но военната професия е високо рискова дейност, изисква оборудване и мотивация, и политиците не бива да забравят това”, коментира още държавният глава.

Загиналият военен се казва Патрик Лабри. Служи в артилерийски дивизион, базиран в Отава. От съобщението на министреството на отбраната на Канада става ясно, че е загинал от наранявания по време на скок в 22 ч. 17 юни.

Преди всяко учение и занятие, при всяка дейност в армията, се прави инструктаж, категоричен беше началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Снимка: btvnovinite.bg


„По информацията, която аз имам, има скъсване на т.нар автоматично въже, което се закачва преди скок от самия парашутист. Т.е. не може да се отвори основния парашут”, коментира генералът от резерва Димитър Шивиков.

bTV научи от съвместното командване на силите, че двама от тримата ранени вече са изписани, а третият американски военнослужещ предстои да бъде изписан до 24 часа.

Снимка: btvnovinite.bg


Днес в Ново село бяха демонстрирани способностите за съвместни действия в най-голямото сухопътно учение за тази година – „Ответен удар”.