Въпреки инцидента, при който загина канадски парашутист, продължават военните учения на територията на нашата страна. На полигона в Ново село е заключителният етап от учението "Ответен удар" 2019. 

То е част от същата поредица учения като учението "Бърз отговор”, при което загина канадски военнослужещ. 

Загиналият е Патрик Лабри от канадски артилерийски дивизион базиран в Отава, става ясно от съобщение на канадското министерство на отбраната. Там се посочва и часът на инцидента - 10 вечерта на 17 юни, а като причина за смъртта са отбелязани наранявания получени при парашутен скок. 

Повече информация за случая се очаква от националното командване и съвместното командване на силите в Ново село. Очаква се освен да се изяснят обстоятелствата, довели до трагедията, да се разбере и какви са  мерките, които се вземат за предотвратяване на такива инциденти на наша територия. 

Случаят се разследва от канадска военна полиция. По повод трагедията командващият на канадската армия е изразил съболезнования към семейството и близките на загиналия войник.

Президентът Румен Радев наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби днес на  полигона Ново село.

В него участват над 600 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили на Българската армия. Те са от състава на 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти и авиобаза "Крумово".

В учението са включени също една механизирана рота от Сухопътните сили на САЩ, един пехотен взвод от Албания, пехотен взвод от Северна Македония и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.