Въпреки трагичния инцидент със загинал парашутист ученията в Чешнегирово продължават, каза кметът Христо Атанасов пред bTV.

Военен от Канада загуби живота си по време на учението. Парашутистът загина при масов скок край Пловдив. Трима други чуждестранни военни са ранени и са в болница. В учението не участват български парашутисти и специални части. Страната ни предоставя единствено терена за него.

Според официалното съобщение на Министерството на отбраната на Канада загиналият военен се казва Патрик Лабрие. 

Канадците скърбят със семейството и близките на войника, който загина при учение в България. Храбрата служба на Патрик Лабрие няма да бъде забравена, пише в Туитър и премиерът на Канада - Джъстин Трюдо.

Остава тежко състоянието на американския военнослужещ настанен в университетската болница „Свети Георги” в Пловдив, по неофициална информация.

Хората от Чешнегирово са били предупредени, че ще се извършва масов военен десант, уточни кметът Христо Атанасов. По думите му учението е започнало след полунощ с прелитане на хеликоптер. Хвърлянето на парашутистите е започнало около 01,30 ч.

Два големи самолета са изхвърлили първо контейнери, а след това парашутисти, посочи още кметът на Чешнегирово.

Български и американски офицери са донесли разяснителни материали, които са били разлепени в селото, за да бъде предупредено населението. Летището не функционира от 20 години, на него се провеждат само учения, уточни Христо Атанасов.