Военен от Канада загуби живота си по време на учение у нас. Парашутистът загина при масов скок край Пловдив. Учението е под командването на САЩ. Трима други чуждестранни военни са ранени и са в болница.

Инцидентът става снощи на летище "Чешнегирово" по време на учебен скок. Канадският парашутист загива, а тримата американски военни са ранени, след  като по неофициална информация се сблъскват един в друг във въздуха.

В учението не участват български прашутисти и специални части. Страната ни предоставя единствено терена за него. Учението започва след полунощ с прелитането на три хеликоптера, разказва кметът на Чешнегирово Христо Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg

„След това някъде около един и половина почна пускането с парашути, според мен първо пуснаха някакви контейнери, Такъв е бил замисълът на  самото учение и след това с два големи самолета почнаха да спускат парашутисти”, спомня си Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg
Според очевидци двигателите заглъхват около три след полунощ заради инцидента. На място умира един парашутист. Други трима са ранени.

„Канадски е парашутистът, който е паднал и е починал, не му се е отворил парашутът”, споделя кметът.

Учението „Бърз отговор" е ръководено от командването на сухопътните сили на САЩ в Европа. В него с различни задачи участват над 5000 военни, от които близо 1500 парашутисти.

Снимка: btvnovinite.bg
„Военната операция е особено рискова и трудна. Това е една от най-опасните операции, които се провеждат от американската армия и други армии по света. Доказателство за това е проведеното учение миналата нощ”, заяви Ерик Джонсън от Сухопътните сили на САЩ в Европа.

Снимка: btvnovinite.bg
„При подобен масов десант обикновено се скача от 400 - 450 метра и се изисква бързо скатаване на парашута и изпълнение на тактическата задача”, категоричен е дългогодишният парашутист Христо Стоянов.

„Както има много коли по магистралата и да се случи инцидент, така е и във въздуха, макар че там е по-сигурно”, смята старши сержант от резерва Стоянов.

От тримата ранени само един остава в пловдивската болница с по-сериозни травми, но без опасност за живота.

Случаят се разследва от Военната прокуратура в Пловдив. Днес оттам нямаха коментар.