Чуждестранен военнослужещ е загинал тази нощ в провеждащото се близо до Пловдив военно учение "Swift Response 19".

Става въпрос за канадски парашутист, чийто парашут не се е отворил след учебен скок от военен самолет. 

Снимка: Райна Зайкова

Пострадали са и трима американски военни, които са настанени с фрактури в Университетската болница „Свети Георги”. Според информация от посолството на САЩ един от военнослужещите е бил оставен за лечение, а останалите двама са били прегледани и освободени.

"Въпреки че вземаме максимални предпазни мерки и се опитваме да смекчим риска чрез стриктно обучение и внимателно планиране, ние трябва да се обучаваме в реалистична среда, за да се гарантира, че нашите сили са готови да реагират на всякакви кризи", се казва в изявление на американската мисия, изпратено до медиите.

Посолството изказва своите съболезнования на близките на загиналия войник, като отбелязва, че се следва военния протокол за тяхното уведомяване, както и за комуникацията със съответните национални власти.

Снимка: Райна Зайкова

Новината беше потвърдена от военното министерство. Инцидентът е станал по време на десант на летището. 

Учението започва след полунощ с прелитането на три хеликоптера, разказва кметът на Чешнегирово - Христо Атанасов.

Инцидентът се случва по време на десанта. Според очевидци двигателите заглъхва  и учението спира около 3.00 ч. след полунощ.

Преди близо 20 години летището е закрито и оттогава няма полети, но хората разказват, че са свикнали с рева на машините. Сега ги уведомили предварително за учението. Военно-окръжната прокуратура разследва инцидента и засега запазва мълчание.

Ежегодното въздушно-десантно учение "Swift Response 19", ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния в периода 13-25 юни.

Участниците от осем съюзнически държави са приблизително 5600, като от тях около 1495 са парашутисти, сочи информация в Министерството на отбраната.