Какво очакват депутатите от новата служебна власт? „Още от същото“ - така партиите коментираха новия-стар служебен кабинет.

Оставяйки властта изцяло в ръцете на „Дондуков“ 1 политическите сили настояха за честни и прозрачни избори и призоваха министрите да стоят настрана от предизборното състезание.

България да пази външнополитическия си курс по отношение на войната или пък да стоим настрана от еврозоната са само част от съветите на партиите. ГЕРБ и ДПС останаха доволни от единствената рокада в кабинета - смята на министъра на културата.

Като задача номер 1 в списъка към служебния кабинет партиите записаха – вотът напролет да е честен.
„Очаквам да организира изборите по най-подходящия начин“, каза Тома Биково от ГЕРБ-СДС.

„Това предизвикателство става много по-голямо сега с хартиената бюлетина и там призовавам особено МВР този път да си свърши работата безупречно“, отбеляза съоснователят на „Продължаваме промянатаКирил Петков.

„Да се надяваме, че няма да направят някакви поразии в периода на изборите, ние ще следим тяхното поведение“, каза и Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Задача номер 2 – министрите да стоят настрана от предизборната кампания.

„Да предоставят неутрален терен, да няма министри, които да вземат страна в политическата дискусия“, поиска Кирил Петков.

„Да не се месят в кампанията, да работят за това България в 49-то НС да има редовно правителство“, каза и Тома Биков.

Кабинетът „Донев“ се справя добре – това е оценката на ДПС. „За смяната на Минеков – мисля, че е много справедливо решение, много навременно решение, поздравления за президента. Най-слабият министър, определено“, каза Йордан Цонев.

Промяна в социалната политика поискаха пък от БСП. „След премахването на 25 стотинки за литър гориво – в момента няма адекватна помощ за хората заради високите цени на горивата“, заяви от своя страна Георги Гьоков.

А от „Възраждане“ настояха – кабинетът да не прави крачки към еврозоната. „Нито има мандат за това, нито пък има някакви обективни икономически или финансови причини да го прави“, каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

От „Български възход“ се притесниха за околната среда. „Заради преобладаващите североизточни ветрове от Украйна към България настъпва замърсяване с тежки метали, които попадат в почвата, въздуха и водата“, каза Виолета Комитова.

Не на последно място - от „Демократична България“ призоваха да не се променя външнополитическия ни курс.