Днес е последният работен ден на 48-то Народно събрание. Парламентът ще бъде разпуснат официално утре. Следващите парламентарни избори ще бъдат на 2 април.

Последният ден за депутатите премина миролюбиво и в дух на взаимно съгласие. Те получиха и подарък от НС - собствените си снимки е голям формат. В последния ден беше малко странен. Първо депутатите работиха много ударно и приеха всички точки за по-малко, след което завършиха деня с политически декларации и равносметки.

В началото на последното заседание 48-ият парламент категорично осъди насилието срещу македонските българи в РС Македония, както и омаловажаването на проблема с правата и сигурността на нашите сънародници в РСМ.

"София осъди говора на омразата и настоява за изпълняването на Договора за приятелство, който властите в Скопие не спазват." Това се казва в доклад на НС, приет с огромно мнозинство.

Документът бе приет само ден след като делегация на македонските българи беше приета в Европейската комисия от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Един от поводите за приемането на доклада бе жестокия побой нанесен срещу македонския българин Християн Пендиков, секретар на Българския клуб в Охрид "Цар Борис III". Пендиков бе приет за лечение в тежко състояние във ВМА, в момента се възстановява.

Със 184 гласа „за" и 1 „въздържал се" депутатите в 48-то НС приеха доклад, с който осъждат остро антибългарската реторика в РСМ.

До последният работен ден на 48-ия парламент се стигна, след като третият проучвателен мандат за сформиране на правителство беше върнат от БСП неизпълнен. Преди това и ГЕРБ, и „Продължаваме промяната“ не успяха да съставят кабинет.

Президентът обяви състава на новия служебен кабинет, който ще работи до избирането на редовно правителство.