Парламентът обяви Гладомора в Украйна от 1932-1933 г. за геноцид. Предпоследният ден на депутатите започна не със закони, а с декларации. 

Жертвите на комунистическия режим

“Ден за признателност и почит на жертвите на комунистическия режим. В страната по политически причини са изчезнали и убит 20 хиляди души. Неудобните и несъгласните са дамгосани като врагове на народа. Безчинства продължават 45 години”, каза Румен Христов от ГЕРБ-СДС.

През 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на от Народния съд на трима , 67 народни представители и осем царски съветници, 40 генерали и полковници”, каза Станислав Атанасов от ДПС.

Жертвите бяха почетени и с минута мълчание от депутатите. Всичко това беше бойкотирано от БСП, които демонстративно напуснаха залата. 

Гладомора в Украйна

След този скандал последва втори за признаването на Гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид.

“Общите загуби на човешки животи се оценяват между 3,5 млн. и 7 млн. души. Българите, загубили живота са 100 000”, каза Стоян Михалев от “Демократична България”. 

Идеята предизвика възражения от БСП и “Възраждане”.

“Не можем да градим бъдещето си върху пропасти, издълбани в миналото”, каза Ивелин Първанов от “Възраждане”.   

“Започнахме това Народно събрание с гласуване на нова ескадрила самолети като първата не е пристигнала. Продължихме с даване на оръжие за Украйна и завършваме с Гладомора. Това ли бяха националните интереси?”, попита Борислав Гуцанов от БСП.

Депутатите решиха да не дебатират по третата декларация за насилието над българи в Северна Македония.