Министерска рокада имаше и в туризма. Новият министър в този ресор е действащият вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Николова се издигна в държавната служба от позицията началник на кабинета на Валери Симеонов.

Когато през ноември 2018 г. Марияна Николова стана вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, тя заяви, че няма как един вицепремиер да ходи с шумомер.

В месеците преди това отговарящият за туризма Валери Симеонов беше създал практиката да проверява заведения край морето. И остро да критикува министъра на туризма Николина Ангелкова.

Симеонов се обяви за разрушаването на 3 от най-големите заведения в „Слънчев бряг“ с мотива, че са незаконни. Той даде министерството на туризма  на прокурор заради строежи, схеми и категоризации на заведенията на морския плаж „Слънчев бряг – Юг".

В сигнала му беше посочено, че "вследствие на евентуално извършени престъпления от съответните длъжностни лица", са одобрени 3 схеми за преместваеми обекти и съоръжения с категоризация – макар да става въпрос за изключителна държавна собственост.

Сигналът беше на бланка на Министерския съвет и се подава от Симеонов в качеството му не на гражданин или партиен лидер, а именно на вицепремиер.

Напрежение предизвикаха и промените в Закона за туризма и предложение да се увеличат правомощията на ресорния министър.

Хотелиерите в „Слънчев бряг“ обаче не се притесняват, че Марияна Николова ще възстанови мерките от времето, когато вицепремиер беше Валери Симеонов.

Ще разчитаме повече на господин Симеонов да ни помогне за мерките, които ни обеща предишния министър, да бъдат спешно изпълнени, заявява Георги Николов, член на УС на Съюза на собствениците в „Слънчев бряг“ и председател Българска туристическа камара.

По думите на Николов сезонът ще продължи по-кратко от предвиденото – най-много до 20 август, тъй като повечето „пазари са затворили“ и въпросът е как да се спаси малкото, което е останало.

Много от чартърите се отменят, а хотелиери споделят, че базите им са заети между 10 и 50%, като от големите вериги съобщават, че не са отваряли всичките си хотели.